Uttesting av gode gener

Graminor sitt samfunnsoppdrag å utvikle plantesorter innen korn, engvekster, potet, frukt- og bær for norske vekstforhold. Dette gjør vi ved å krysse sorter og plantelinjer med gener som er, eller vil bli viktige, for å kunne lykkes i et norsk klima. I tillegg tester vi utenlandske sorter som kan ha potensiale i Norge. Men gode gener er ikke nok. De må testes ut i aktuelle dyrkingsområder for å vite hvordan aktuelle plantesorter gjør det i ulike klimasoner i hele Norge.

Klimaendringer fører til krevende dyrkingsforhold

Produksjon på friland bidrar til stor usikkerhet for produsenten fordi værforholdene i Norge er veldig variable. Klimaendringer gir mer ekstremvær, forholdene endrer seg raskere og sykdomsbildet blir stadig mer presset. Vi har skadegjørere (virus, sopp, bakterier) tilstede i åkeren i Norge i dag, som  bare eksisterte i sørligere strøk for få år siden. For å kunne gjøre best mulig vurdering av hvordan den enkelte gårdbruker skal innrette seg for neste sesong er det viktig med kunnskap. Kunnskap om sorter, dyrkingsteknikk og forbrukerens behov og ønsker.  Deler av denne kunnskapen får vi av resultatene fra feltforsøk.

Forsøksarbeid gir sikkerhet for bonden og forbrukeren

Det er mye systematisk og ressurskrevende arbeid bak resultatene fra feltforsøk. For å sikre god kvalitet på resultatene er det essensielt med kompetente fagfolk og standarder for prosedyrer og registreringer i forsøksarbeidet. Det er også viktig med forsøksfelt gjennom flere vekstsesonger for å få med værmessige variasjoner.  Da vil forsøksarbeidet gi resultater som kan hjelpe gårdbrukeren med å ta gode valg av art og sort for sin gård, som samsvarer med det som er ønsket av markedet.

Sortsprøving av jordbruksvekster i hele Norge

Dagens sortsprøving består av flere deler. Nye sorter av jordbruksvekstene korn, potet og engvekster skal testes ut i tre år i offisiell verdiprøving før de kan godkjennes til opptak på norsk offisiell sortsliste. Verdiprøving utføres av NIBIO, i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning, på oppdrag fra Mattilsynet.  Feltforsøkene utføres etter skriftlige prosedyrer og standarder ved relevante forsøks steder for veksten i Norge. Verdiprøvingen skal sikre at nye sorter har en høyere dyrkingsverdi enn sortene som er på markedet, da de skal være bedre i minst en egenskap. Sortene som verdiprøves kan være norske eller utenlandske.  Blant viktige egenskaper som testes i prøvingen av nye sorter av jordbruksvekster er tidlighet, avlingsmengde og – kvalitet, stråstyrke, overvintring (eng og høsthvete) og sykdomsresistens. I tillegg undersøkes ulike kvalitetsparametre som har betydning for bruken av plantene til mat og fôr. Basert på resultatene i verdiprøvingen gir NIBIO hvert år en tilrådning om hvilke nye plantesorter som bør godkjennes for opptak på offisiell norsk sortsliste.

Veiledningsprøving

I tillegg kommer veiledningsprøving som er finansiert av kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og Matdepartementet, og som utføres av NIBIO og NLR. Veiledningsprøving består av forsøk som sammenligner ulike agronomiske og dyrkingstekniske strategier i mange forskjellige vekster. Dette kan være gjødslingsforsøk, forsøk med plantevernmiddel og andre agronomiske forsøk. Veiledningsforsøk bidrar med kunnskap om tilpasset dyrkingsteknikk, som bidrar til at avlingspotensialet i nye sorter blir utnyttet. Veiledningsprøving gjennomføres på flere arter enn de som er med i verdiprøving, og kombineres også med innsamling av informasjon for sykdomsmodellene i VIPS (Varsel Innen Plante Skadegjørere).

Tidlig testing hos Graminor

Graminor utfører også en rekke tester i utviklingsløpet av en ny sort. Dette gjelder norske sorter Graminor selv har utviklet og utenlandske sorter som vi representerer i Norge.  Vi bruker eksisterende kjente markedssorter som målestokk for vurdering av nye kryssinger (linjer) og utenlandske sorter. Vi gjør også kvalitetstester, som for eksempel av betaglukan innhold (havre og bygg) og glutenkvalitet (hvete) i korn. I potet tester vi potensielle sorter for blant annet akrylamidinnhold, smak og sykdomsresistens på et tidlig stadium i utviklingsløpet.

Offentliggjøring av resultatene

Resultatene fra offentlig sortsprøving publiseres årlig av NIBIO i Jord – og Plantekulturboka. Resultatene blir også brukt i en større sammenheng som grunnlag for rådgiving om valg og bruk av sorter i markedet. Graminor har i tillegg en egenutviklet sortsvelger på nettsiden vår der vi har samlet informasjon om sortene som er testet ut for norske vekstforhold, og som er godkjent for opptak på norsk sortsliste.

System for uttesting gir sikkerhet for dyrkeren og markedet

Systemet rundt utvikling og uttesting av nye plantesorter gir relevant og dokumentert informasjon om at sorten er egnet for å kunne dyrkes i Norge. Dette gir mindre risiko for dyrkeren som da kan levere ønsket vare av riktig kvalitet videre i verdikjeden til fôr – og mat. Dette er viktig for norsk matproduksjon basert på norske ressurser og matsikkerheten i Norge.