Mandel

Kvaliteter

Resistenser (fra 1 til 9)1 er svak og 9 er sterk på sykdom

Kreft 1 (D1)

Rust PMTV (Moptop)

Rust TRV

Tørråte knoll

Tørråte ris

Flatskurv

Virus (PVY)

Nematode Ro1

Foma (FOM)

Fusarium (FUS)

MandelMatpotetsorter > Potet

Avling: 70%
Tidlighet: Sen (3)
Segment: Matpotet
Koketype: Veldig melen (CD)
Skallfarge: Gul
Kjøttfarge: Medium gul
Knollform: Veldig lang (6)
Knollstørrelse: Middels (5)
Antall knoller: fra 18 til 20
Skallfinish: Middels glatt (6)
Øyedybde: Grunne (7)
Rishøyde: Høyt (3)
Tørrstoff: 26%

Mandel er en gammel norsk landsort som er kjent for særegen matkvalitet, og mange forbinder den nok ekstra med julen.
Den er en sen gul matsort med delikatessepreg.

Sorten deles i gruppene klon 1 og klon 6 der klon 1 har noe kortere veksttid.
Sorten har stort knollansett og stor småpotetandel.

 

Mandel er best egnet for dyrking i fjellbygdene, der virus og tørråtepresset er minst.
Den har sen oppspiring og krever ofte forvarming og lysgroing før setting.

Sorten har meget gode lagringsegenskaper.

Bestill klon 1 fra Strand Unikorn Bestill klon 6 fra Strand Unikorn Bestill klon 1 fra Norgro Bestill klon 6 fra Norgro
Kilder: Graminor