Utvikling av bærekraftsindikatorer for potet

2024

2025

FFL/JA

Om prosjektet

Potet er i utgangspunktet noe av det mest bærekraftige vi kan dyrke og spise. En åker med poteter gir stor avling i form av antall kg spiselig produkt per arealenhet, og kan mette mange. Poteten trives godt under våre dyrkingsforhold, og Norge kan om ønskelig være selvforsynt med potet. Samlet setter potet en bærekraftig vekst med lavt klimaavtrykk. Likevel er det et betydelig forbedringspotensial også innen dyrking av potet, ikke minst innen valg av sort.

Prosjektet skal identifisere og vurdere ulike indikatorer som påvirker bærekraft for potet knyttet til
miljø og klima, primært med tanke på bruk i sortsforedling og sortsprøving før sortene når
forbrukeren. Prosjektet skal samle og systematisere relevant informasjon, og vurdere strategier for
vekting av ulike indikatorer. Prosjektet skal resultere i en anbefaling om videre utvikling og bruk av en norsk bærekraftsindikator for valg av potetsorter til det norske markedet.

Deltakere

Borghild Glorvigen (Prosjektleder)

borghild.glorvigen@nlr.no
Tlf. +4794867585