RASK: Rask og kostnadseffektiv kvalitetsvurdering av plantebaserte matvarer

2025

2028

NFR 352849

FFL/JA

Om prosjektet

Bygge kunnskap og utvikle metoder for optimalisering av kvalitetsvurdering i moderne landbruksproduksjon og matdistribusjonssystemer i Norge.

Delmål:

  • Utvikling av raske og pålitelige metoder for smaksvurdering av jordbær og bringebær.
  • Forbedre kunnskap om prosessering av eplemost med spektroskopiske metoder.
  • Vurdere akrylamidforløpere i poteter ved bruk av Raman-spektroskopi og bildeanalyse.
  • Predikere sukkerinnhold i poteter og løk samt deres lagringspotensial ved bruk av spektroskopiske metoder.
  • Kvalitetsvurdering av norske kornarter ved hjelp av spektroskopi og bildeanalyse.
  • Teknologisk utvikling, inkludert robotisering og maskinlæringsbaserte modeller.
  • Formidling av forskningsresultater til dyrkere, rådgivere og forbrukere, samt utvikling av brukervennlig programvare for implementering av modellene i praksis.

Prosjektet er delvis finansiert av Grofondet.

Deltakere

Krzysztof Kusnierek (Prosjektleder)

krzysztof.kusnierek@nibio.no
Tlf. (+47) 920 12 953

BAMA

Gartnerhallen

Orkla

Lantmännen Cerealia

PlantChem

Nofima

SINTEF Manufacturing

ILVO – Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food

Texas A&M University

Agilent Technologies

Graminor