
2022
2023
NFR 163670
FFL/JA
Prosjektet skal legge til rette for bruk av bevarte norske historiske potetsorter med høy kvalitet, til utvikling av norsk delikatessepotet. Potetbanken hos NIBIO bevarer et stort mangfold av historiske potetsorter med lang dyrkingshistorie. Sortene har potensiale for å kunne brukes i delikatessepotet produksjon. Mye av informasjonen og sortsnavn gått tapt, men for viktige sortsgrupper er det usikkert hvilke sorter en har, bare at de smaker godt. For å gjøre sortene klar til bruk må de identifiseres med effektiv DNA analyseteknikk, informasjon må samles inn og sortene må beskrives ved dyrking. Dessuten trenger nye, gamle potetsorter renses for virussykdommer slik at det kan produseres settepoteter, og sunne planter må bevares i sikkerhet for friskt utgangsmateriale i framtiden. Å utvikle en plan for videre utviklings- og samarbeide med relevante fagmiljøer innen landbruk og matnæringen for delikatessepotet er helt nødvendig for å lykkes. Det etableres en rådgivende og veiledende referansegruppe for prosjektet med sentrale aktører innen potetområdet til forankring av ideer og medeierskap til resultatet. (Fra landbruksdirektoratet)
Hovedmål: Å utvikle norske delikatessepoteter basert på dokumenterte, friske, historiske poteter, og
dermed bidra til utviklingen av norsk landbruket, matnæringen og matbransjen.