BAKEPOTET 2025: Lønnsom norsk produksjon av bakepoteter

2025

2026

Grofondet

Om prosjektet

Det er et betydelig marked for bakepoteter, som tradisjonelt har vært
dekket opp av import. Med overgang fra kronetoll til prosenttoll er det økt interesse for å dekke dette
markedet med norskproduserte poteter. Om denne produksjonen skal være lønnsom er det viktig med
en effektiv produksjon med riktig kvalitet i forhold til markedets strenge krav, og med gode strategier for
å ta vare på understørrelsen og på kvaliteten gjennom lagringssesongen. Det vil være ekstra krevende å
dekke opp den betydelige etterspørselen etter bakepotet på sensommer/høst og å få til et
helarsprodukt med lagring til var/sommer neste år.

De første årene er det aktuelt å bruke eksisterende sorter, hvor det allerede er gjort noen innledende
forsøk. Videre finnes det mye kunnskap om generelle effekter av de mest aktuelle dyrkingstiltakene,
som setteavstand og gjødsling. I dette prosjektet vil innsamling og systematisering av slik kunnskap fra
tidligere forsøk i inn- og utland være med på å legge et viktig grunnlag for det videre arbeidet. Siden ulike sorter kan ha svært ulike egenskaper, er det også stort behov for mer sortsspesifikk kunnskap om
hvordan de mest aktuelle bakepotetsortenes knollansett og knollutvikling reagerer på ulike tiltak. Videre
skal prosjektet brukes for å øke bransjens kunnskap om produktkvalitet og produksjon av bakepoteter
generelt, slik at videre arbeid med produktet innen sortsforedling, forskning, dyrking og omsetning kan
profesjonaliseres.

Målet med prosjektet er å bidra til en lønnsom produksjon av bakepoteter, som grunnlag for at Norge
kan bli mer selvforsynt med poteter til baking.

Deltakere

Eldrid Lein Molteberg (Prosjektleder)

eldrid.lein.molteberg@nibio.no
Tlf. 40482799