Noen poteter er best til koking, andre til baking. Noen blir til chips, mens andre egner seg til pommes frites. Ulike typer potet har ulike bruksområder. Derfor trenger de også ulike egenskaper.
Hos Graminor arbeider vi med å utvikle potetsorter som er tilpasset det norske klimaet og dekker behovene til både produsenten, industrien og forbrukeren.

Hos Graminor utvikles tusenvis av potetsorter hvert år. Å utvikle potetsorter er en langvarig prosess, som innebærer å krysse to ulike sorter for å kombinere ønskede egenskaper. Foreldre med gode egenskaper velges ut og krysses. Egenskapene er alt fra smak og utseende, til motstand mot sykdommer.
Tørråte er den største utfordringen i norsk potetproduksjon. Angriper sykdommen, kan det gå hardt ut over avlingen. Derfor er det viktigste målet i foredlingen å utvikle sorter som er sterke mot tørråte. Potetsorter som er sterke mot sykdommen, trenger også mindre plantevern. Bekjempelsen av tørråte står i dag for ca. 24 prosent av andelen soppmidler brukt i Norge (SSB).
I kassene står det over 30 000 individer med potetplanter som alle er litt forskjellige. Hver med sitt eget genetiske utgangspunkt. Mange av potetplantene velges bort, mens de beste individene skal videre ut i felt neste år. I felt testes de videre for blant annet avling, form, farge, smake og hvor sterke de er mot sykdommer.

Har du noen gang tenkt på hvor viktig formen på en potet er? Poteter som skal brukes i for eksempel chipsindustrien, må ha en jevn fasong og riktig tørrstoffinnhold. En jevn og rund potet er enklere å kutte på fabrikkene.
Poteter som forbrukeren kjøper må ha riktig tekstur og smak, enten de skal kokes, bakes eller serveres som småpoteter. En bakepotet bør være stor og fin, mens småpoteter skal være delikate. Selv fargen på skallet og kjøttet spiller inn.
Alt dette arbeides det med i planteforedlingen. Et målrettet, tålmodig arbeid som tar mange år fra kryssing til en ny sort er klar for markedet.
Gjennom utviklingen av nye, robuste potetsorter bidrar Graminor til at norsk potetproduksjon kan møte framtidens utfordringer. Enten det handler om sykdommer, klimaendringer eller krav til kvalitet.
De nye sortene gir større avlinger som har bedre kvalitet og mindre behov for plantevern. Så nå skjønner du kanskje at en potet ikke bare er en potet.
Les mer om potetutvikling her