Nordlys og Undset – to nye stjerner på potethimmelen

I år er det godkjent to nye gule potetsorter som er foredlet frem av Graminor. Begge sortene så dagens lys første gang i 2007, da de ble sådd ut og plantet for første gang etter krysning. Siden den gang har de bli selektert videre i flere år, gjennomgått mange kvalitetsundersøkelser og bestått mange sjukdoms og resistens-tester før de til slutt ble godkjent som sorter i 2022. Sortene har fått navnene Undset og Nordlys.

Bakgrunn og historie

Undset:

På midten av 2000-tallet ble mye av krysningene gjort for å finne nye røde matpotetsorter, men så hendte det seg at de ble krysset en rød og en hvit sort. Undset er resultatet av en slik krysning og har en rødskallet mor (Rad baron) og en gulskallet far (Cyrano). Tilfeldighetene ville det slik at disse fikk mange gule «potetbarn», hvor Undset altså til slutt ble stående igjen som den med de beste egenskaper og kvaliteter.

Sigrid Undset er Norges internasjonalt mest kjente kvinnelige forfatter, og moderskapet står sentralt i hennes romaner. Hun skrev romaner, noveller, essay, helgenfortellinger, dikt og skuespill. I 1928 ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur for sine mektige skildringer av middelalderen i Norden. Hennes mest kjente verk er trilogien om Kristin Lavransdatter fra 1920–1922, som skildrer livet i 1300-tallets Norge.

Vi håper potetsorten Undset får et langt liv, og at den vil gjøre det bra som morpotet fremover og at mange vil trives i selskap med den rundt middagsbordet.

Bilde: Undset

Nordlys:

Nordlys er en krysning av sorten Beluga og nummersorten BER 02-139-1. Sorten har underveis i testinga vist seg å gjøre det spesielt godt i nordlige breddegrader, og prøving i Troms har gitt gode resultater både ved dyrking og ved testing i produksjon til skrelling og sousvide-produkter.

Potetsorten Van Gogh har lenge vært markedsledende i våre nordligste dyrkingsområder, og kanskje er det på tide med et lite mirakel fra potethimmelen, og at Nordlys får skinne i disse breddegradene.

Bilde: Nordlys

Sortsbeskrivelser og litt dyrkingsråd

Undset:

Halvtidlig til halvsein, gul mat- og pommes fritessort som tåler vasking godt. Litt kokefaste knoller (21-22% tørrstoff), med god smak. Knollene er gule, rundovale med meget grunne grohull og lysegul innvendig farge. Litt sen oppspiring, men sorten har et ris som er høyt og dekker godt. Avlingen er bra, men litt lavere enn Asterix (1-5%). Summen av indre og ytre feil er lavere enn for Asterix.

Styrker: Resistent mot Ro1, sterk mot tørråte på ris, flatskurv, sølvskurv.

Middels: Enzymatisk mørkfarging i rå tilstand, foma, fusarium, rust, tørråte på knoll og støtblått. Mottakelig for Kreft1.

Undset har sterke resistensegenskapet, spesielt mot tørråte, som gjør den godt egnet til økologisk dyrking og til kjøkkenhager.

Nordlys:

Halvtidlig til halvsen gul sort egnet til mat og skrelling/sous vide. Robust og tørkesterk sort med god avling og god modning, middels stort knollansett med uniforme knoller og fin skallfinish. God klasse 1 andel ved skrelling. Litt kokefaste knoller (20-21% tørrstoff) med fin konsistens og smak. Sorten har generelt gode resistensegenskaper og er spesielt sterk mot rust (PMTV og TRV) og kreft (1). Nordlys spirer middels raskt og har ris som dekker radene godt, selv om det er middels lavt. Egner seg godt til dyrking i store deler av landet, også i nord. Sterk mot indre feil, og lagrer godt.

Nordlys er en kombinasjonssort til mat og skrelling, men er nok først og fremst en skrellesort og har vist seg å duge godt i sous-vide-produkter ved testing.

Det er et ønske om å finne et supplement til dagens Van Gogh, som er den mest brukte poteten til Tromspotet og ArtNord i dag. Denne sorten er svak mot moptop (PMTV) og symptombildet til Van Gogh kan bli veldig kraftig ved angrep av denne sykdommen. Vi håper videre testing og prøvedyrking i tromsdistriktet kan gjøre Nordlys til et godt alternativ.

I tillegg til sortsegenskapene som beskrevet ovenfor tilføyer dyrkerne og rådgiverne i troms følgende:

«Vi er glade for at Nordlys er blitt godkjent, og at det oppformeres en mengde sertifisert settepotet av den slik at vi kan teste den på flere gårder i nord, gjerne i 3-4 år. Vi finner aldri en sort som ikke har noen svakheter, og dersom sorten ikke er alt for svak mot stengelråte, kan vi leve med litt flatskurv i en skrellepotet.»

Undset og Nordlys «slippes løs»

Etter at potetsortene endelig er godkjent så er det omtrent som når ungdommen flytter hjemmefra – vi mister litt kontrollen, men samtidig følger vi fortsatt med på hvordan det går. Graminor overlater nå sortene videre til andre aktører å gjøre sine erfaringer og tester; Norsk Landbruksrådgivning sine enheter å gjøre storskalatesting og utprøvinger i forsøksfelt, settepotetfirmaene kan starte å oppformere sertifisert settepotet og bonden kan gjøre sine erfaringer med dyrking. Og ikke minst, markedsaktørene må få øynene opp for, og oppdage fordelen ved, å introdusere Nordlys og Undset i sine produksjoner og markedssegmenter.

Graminor følger tett med på utviklingen videre for både Nordlys og Undset, og håper videre dyrkingserfaringer blir gode og at de kommer til finne sine plasser i markedet. Samtidig jobber vi på videre i Graminor med å krysse og utvikle nye robuste og «enda» mer bærekraftige potetsorter, for å omskrive sjokoladereklamen; «den mest bærekraftige potetsorten er enda ikke oppfunnet».

Hans Arne Krogsti
Potetforedler
Hans Arne Krogsti
POTETFOREDLER

Sjekk ut sortene i vår sortsvelger!

Se også vår hjemmeside www.graminor.no og sortsvelgeren for mer informasjon om Undset og Nordlys, og mange andre potetsorter!