Næringsdoktorgrad for å bli fruktforedler

Liv Hatleli Gilpin, tidligere PhD student i fruktforedling ved NMBU, disputerte til doktorgrad 13.12.2024, og blir med det molekylær foredler ved Njøs frukt- og bærsenter i Leikanger. Kun 16% av eplene som selges i Norge er norskproduserte, dette kan sees i sammenheng med fruktens lagringsevne som har vært for dårlig over tid. Foredling av eplesorter med fokus på bedret lagringsevne vil kunne bidra til å øke norskandelen på epler, samt føre til en mer bærekraftig industri i Norge. Livs PhD, «Genombasert foredlingsteknologi for utvikling av høgkvalitetseple under nordiske dyrkingsforhold», undersøker blant annet hvordan vi kan foredle eplesorter med bedret lagringsevne i fremtiden ved hjelp av ny oppdagede DNA-markører.

En utdanning som skal sikre norsk epleforedling

Det finnes ingen egen utdannelse for å bli planteforedler i Norge i dag. Graminor sammen med Njøs frukt- og bærsenter, får utviklet denne viktige kompetansen for norsk matproduksjon gjennom næringsdoktorgrader som støttes av Norges forskningsråd, og Forskningsmidlene for Jordbruk og Matindustri – Landbruksdirektoratet. En slik nærings-ph.d. er en viktig investering for å sikre en videre fruktforedling i Norge fremover. Liv er ansatt ved Njøs frukt- og bærsenter i Leikanger, nasjonalt foredlingssenter for norske frukt- og bærsorter. Njøs utfører sortsutvikling på vegne av Graminor som er medeier i selskapet. Njøs har foredlingsprogram for eple, bringebær og jordbær. De vedlikeholder også genressurser knyttet til den nasjonale bevaringsstrategien som blir koordinert av Norsk genressurssenter ved NIBIO og som er finansiert av Landbruksdirektoratet.

Effektiv foredling ved bruk av genetiske verktøy

Norge har verdens nordligste kommersielle fruktproduksjon, noe som medfører en kort sesong. Dette har resultert i sorter som modnes tidlig, til gjengjeld er dette epler med dårlig lagringsevne. De blir raskt myke og holder dermed ikke den standarden som forbrukerne krever, det vil si sprø og fast frukt hele året. Foredling av eplesorter med forbedret lagringsevne vil være av stor betydning for norsk fruktproduksjon. Med genombasert planteforedling er det mulig å selektere frøplanter med ønskede egenskaper tidligere enn ved tradisjonell foredling. Korrekt bruk av disse verktøyene kan føre til en betydelig økt effektivitet i foredlingen av framtidige eplesorter. Gjennom arbeidet med doktorgraden har Liv undersøkt slektskap og mangfold i tilgjengelige genetiske ressurser i Norge. Hun har karakterisert kvantitativ variasjon i genetiske klynger i den norske eplesamlingen (NAAC) med fokus på tekstur og teksturdynamikk, fra innhøsting til postharvest. I løpet av dette arbeidet ble det opprettet en ny undergruppe av NAAC som består av aksesjoner med gunstige genvarianter for teksturholdbarhet, dette resulterte i oppdagelsen av nye DNA-markører assosiert med denne egenskapen.

Hovedveileder har vært dr. Muath Alsheikh (Graminor), med dr. Marian Schubert (NMBU), dr. Dag Røen (Njøs frukt- og bærsenter), dr. Stein Harald Hjeltnes (Njøs frukt- og bærsenter) og dr. Kimmo Rumpunen (SLU).