Celina pære tar verden med storm

Celina er en norsk pæresort utviklet av Graminor. Pæresorten er i ferd med å ta det internasjonale pæremarkedet med storm. Celina smaker godt, ser lovende ut for dyrkerne og holder seg godt ved riktig lagring. Pærene skiller seg ut fra kjente pæresorter på markedet, som for eksempel Conference, da den har røde «kinn» og glatt tynt skall.

– Dette er spennende. Så langt har fruktbønder i EU (Belgia, Spania, Slovakia, Frankrike og Italia), Sveits, Sør-Afrika, Marokko, Australia, USA og Chile sikra seg retten til å plante Celina-pæretrær – i tillegg til her i Norge. Flere andre land banker på døra for å få starta opp produksjon. Tilbakemeldingene er gode, sier Stein Harald Hjeltnes, Graminors fruktforelder og mannen bak pæresorten.

Historien til pæresorten Celina

Pæresortens historie startet i 1985 da kryssingen ble utført. Frøplanter ble oppalet og selektert fram til 1996 før de ble poda opp til forsøk på Njøs – Graminor sin avdeling i Sogn og fjordane. Det første forsøket ble planta i 1997. Fem år senere var materiale klart for testing flere steder i verden. Det er vanlig prosedyre i planteutviklingsarbeidet at plantemateriale utviklet et sted, testes flere steder i verden. Gode, nye pæresorter er mangelvare internasjonalt derfor er det også betydelig interesse for Graminor sine pæresorter.

Positive tilbakemeldinger fra blant anna Sør-Afrika fikk ballen til å rulle internasjonalt. Utenlandske fruktforhandlere og dyrkere viste raskt interesse og trær ble produsert og plantet flere steder i verden.

I 2018 er 860.000 Celina pæretrær plantet utenfor Norge, før årets planting i Sør-Afrika. Hovedsakelig i Belgia og Sør Afrika.

Celina i Norge

Første prøveplanting av Celina trær i Norge var i 2012.  De første norske Celina-pærene ble prøvesolgt i butikk i 2015. Produksjonen av pærer har gått nedover i flere år her i landet, og det produseres nå mindre enn én kvart norsk pære per innbygger årlig.

– Det er nok et resultat av landbrukspolitikk og import. Vi spiser jo like mye pærer nå som vi gjorde før, men de norske pærene har dessverre ikke klart konkurransen med importpærer, sier Hjeltnes. Til nå !! Det er dårlige vekstvilkår for mange pæresorter i det norske klimaet med både for kort sesong og temperaturer som er i det kaldeste laget. Derfor har norske fruktforedlere i flere år jobbet å utvikle en pæresort for norske vekstforhold.

Proveplanting av Celina i Sogn 2013

Prøveplanting av Celina på Slinde i Sogn i 2013

Målet er å høste mellom 1000 og 1200 tonn Celina pærer innen ti år. De siste 10 åra har norsk pære produksjonen vært knapt 200 tonn gjennomsnittlig til konsum. 2018 sesongen ser bra ut så langt, og man forventer 30 tonn norske Celinapærer til konsumsalg. Kvantumet er litt mindre enn forventet, men blir raskt økende i årene som kommer.

Celina er Qtee internasjonalt

I Europa og resten av verden markedsføres Celina under varemerket QTee®. Allerede i høst kan du sansynligvis finne både norske og importerte Celina-pærer i butikkene.

Celina som Qtee