Gode bakeegenskaper gjør hvete til den viktigste kornarten for matlaging. Høyt proteininnhold, blant annet av glutenproteiner, gjør at brøddeig hever seg og ikke faller sammen ved steking. I gode kornår blir om lag 80 % av norskprodusert hvete klassifisert som matkorn.
Mathvete blir priset etter kvalitetskrav. Minstekravene er en hektolitervekt på 79, et proteininnhold på 11,5 % og falltall over 200 for å bli klassifisert som mathvete. Hvete som ikke tilfredsstiller kravene til matkvalitet blir brukt til dyrefôr.
Hvete stiller større krav til varme enn de andre kornartene, og dyrkes derfor hovedsakelig i de sørøstlige delene av landet. Vesentlig i Viken og Vestfold og Telemark, og sørlige områder av Hedmark i Innlandet. Høsthvete krever også gode overvintringsforhold.
Målet med Graminors foredlingsprogrammer er å få fram hvetesorter som har gode dyrknings- og kvalitetsegenskaper. Graminor har eget foredlingsprogram for vårhvete, men når det gjelder høsthvete baseres sortsutviklingen på utprøving og representasjon av utenlandske sorter.
Viktige dyrkningsegenskaper:
- Høy avkastningsevne.
- Tidlig modning.
- God stråstyrke og stråkvalitet for å redusere legde og stråknekk og behovet for vekstregulatorer.
- God resistens mot sykdom og skadegjørere, spesielt mjøldogg, gulrust, fusarium og septoria, som er. viktig både for avlingsnivå og kvalitet.
- For høsthvete er god overvintringsevne viktig.
Viktige kvalitetsegenskaper:
- Høy hektolitervekt.
- Stabilt og høyt falltall.
- Høyt proteininnhold av god kvalitet, som er avgjørende for baking og næringsverdi.
- God hygienisk kvalitet (lave verdier av sopp, mugg).
Del på Facebook