Havre er en av landets viktigste kornvekster og dyrkingen har tatt seg opp i senere år. Havre brukes først og fremst i fôrblandinger, men andelen som brukes til konsum har økt over år på grunn av viktige ernærings- og helsemessige egenskaper. Den blir mye brukt i frokostblandinger, til grøt og innblanding i brødmel.
Målene med Graminors foredlingsprogram og representasjon av plantemateriale av havresorter, er å fremskaffe sorter som har gode dyrkningsegenskaper og egnede kvalitetsegenskaper til forskjellige formål.
Viktige dyrkningsegenskaper er:
- tidlig modning.
- stabilt høyt avlingsnivå.
- god stråstyrke og stråkvalitet.
- god resistens mot sykdommer og skadegjørere, spesielt mjøldogg, fusarium og havrebrunflekk
- god spireevne.
Viktige kvalitetsegenskaper er:
- høy fôrverdi, herunder høyt fettinnhold.
- høy ernærings- og helsemessig verdi for mennesker, bl.a. høyt innhold av kostfiberen betaglukaner, som har vist seg å ha positiv effekt på kolestorol og innhold av blodsukker
- kornstørrelse og tyngde (hektolitervekt).
- lavt skallinnhold.
- høy kjerneavling.
- god hygienisk kvalitet (lave verdier av sopp, mugg).
Hovedproduksjonen av havre finner sted i Viken og Innlandet, men det blir dyrket havre så langt nord som i Nordland.
Resultater fra offisiell verdiprøving og andre sortsforsøk i havre, inkludert økologiske sortsforsøk er tilgjengelig på Norsk Landbruksrådgivning side: resultater fra sortsforsøk havre.
Del på Facebook