Engvekster

Engvekster – flerårige gress- og engbelgvekster – spiller en avgjørende rolle i norsk landbruk og  dyrkes i enger for slått eller beite. Graminor utøver utvikling og representasjon av engvekster, med fokus på 16 forskjellige arter.

De viktigste engvekstartene for den norske bonden er timotei, engsvingel, raigras, rødkløver og hvitkløver.

Engvekstfrø er som oftest tilgjengelig for bonden i form av blandinger, og lages av såvarefirmaer som tilpasser blandingene til ulike landsdeler. Frøblandinger er satt sammen av forskjellige arter og sorter som utfyller hverandre. Noen sorter er også tilgjengelige som rene bestander.

Egenskaper

Sortsutviklingen av engvekster fokuserer på flere viktige egenskaper:

  • Avling
  • Varighet
  • Sykdomsersistens
  • Vinterherdighet
  • Fôrkvalitet
  • Frøsettingsevne

Prioriteringene varierer mellom ulike arter. Avling er viktig for alle arter, mens timotei har ekstra fokus på fôrkvalitet. Frosttoleranse og motstand mot kløverråte er viktige egenskaper for rødkløver. Målet for engelsk raigras er å forbedre vinterherdigheten og utvide bruksområdet i Norge. Frøsettingsevne er spesielt viktig for tetraploid rødkløver og hvitkløver.

Utviklingsmetoder

Graminors sortsutvikling av engvekster er i stor grad basert på avkomstprøving. Utvalgte foreldre krysses, og avkommet testes for å identifisere de beste egenskapene. Disse utvalgte avkom danner grunnlaget for nye og forbedrede sorter. Hvert år gjennomfører vi omtrent 400 kryssinger fordelt på 3 til 4 arter. Pollinering av gressarter skjer gjennom vind, mens humler brukes til pollinering av belgvekster som rød- og hvitkløver.

Sortsutvikling er en langsiktig prosess som tar mellom 10 og 15 år for de fleste arter. Engvekster tar enda lengre tid. Det kan ta opptil 27 år fra den første kryssingen til en ny engvekstsort er tilgjengelig på markedet.

Siden engvekster er flerårige vekster, tar det mange år å teste dem ute i felt. Vi gjennomfører to runder med testing, utvelgelse og oppformering av frø som totalt tar 20 år. Etter denne perioden har vi et knippe potensielle nye sorter som sendes til offisiell sortstesting. Hvert år sender vi potensielle nye sorter til offisiell testing.

I tillegg til tradisjonelle sortsutviklingsmetoder benytter Graminor også nye teknologiske metoder. Et eksempel er prosjektet NexTim, der vi samarbeider med NMBU og Norsk Regnesentral. Målet med dette prosjektet er å utvikle nye og bedre timoteisorter for ulike deler av Norge ved bruk av Big Data-metoder.

Utenom testing på Bjørke forsøksgård ved Hamar, blir sortsmaterialet testet i varierende grad på NIBIOs enheter: NIBIO Nord Holt i Tromsø og på NIBIO Vest Fureneset i Askvoll kommune og av NLR på Løken gård i Valdres.

De viktigste engvekstartene

Timotei

Timotei er den mest betydningsfulle og dyrkede arten blant engvekstene. Den gir høy avling av god kvalitet med tiltalende smak. Timotei brukes primært til slått. En utfordring ved dyrking av timotei er varigheten ved intensiv drift. Cirka 30% av timoteisortene som sås i Norge, er fra Graminor.

Raigras

Engelsk raigras gir høy avling av god kvalitet, men er mindre vinterhard enn timotei og engsvingel. Raigras tåler hyppig slått bedre enn timotei. Diploide varianter egner seg for beite, mens tetraploide varianter er egnet for slått.

Engsvingel

Engsvingel tåler intensiv drift og beiting bedre enn timotei. I tillegg er engsvingel mer tørketolerant og har bedre evne til gjenvekst sammenlignet med timotei. Kvaliteten og smakeligheten er noe dårligere enn hos timotei. Det finnes varianter av engsvingel tilpasset både sørlige og nordlige områder. Nesten all engsvingel som sås i Norge, er sorter fra Graminor.

Rødkløver

Rødkløver er den viktigste engbelgveksten i Norge og egner seg best til kortvarige enger for slått. Rødkløver har dyp pålerot som gjør den tørkesterk. På grunn av sin evne til å binde nitrogen fra luften, er rødkløver spesielt viktig innen økologisk landbruk. Rødkløver gir høy avling av god kvalitet med høyt proteininnhold og høyt fôropptak. Det finnes diploide og tetraploide varianter og sorter tilpasset både sørlige og nordlige områder. Nesten all rødkløver dyrket i Norge stammer fra Graminors sorter. Gandalf er for tiden den største diploide sorten.

Hvitkløver

Hvitkløver er egnet for beiting, intensive høstesystemer og langvarige enger. I likhet med rødkløver har hvitkløver evne til å binde nitrogen fra lufta. Hvitkløver har derimot mye grunnere rotsystem enn rødkløver, noe som gjør arten tørkesvak. Hvitkløver har god kvalitet med høyt protein- og mineralinnhold. Største utfordringen når det gjelder hvitkløver er frøproduksjon. Litago er den største sorten i dag.

Lær mer om Graminor sine engvekstsorter i vår sortsvelger

Få et innblikk i hvordan sortsutviklingen i engvekster foregår hos oss:

Møt engvekstteamet

Helga Amdahl, Engvekstforedler
Kristin Håland Gylstrøm, Assisterende Engvekstforedler
Hilde Opheim, Forsøkstekniker
Jørgen Sørum, Forsøkstekniker
Rune Moen, Forsøkstekniker