We want to showcase the people who together make up Graminor – our great employees! Next up is wheat breeder Jon Arne Diseth, who has worked in wheat breeding for 30 years this year. We’ve asked him some questions to […]
1st of October was the official start for the new research center Climate Futures. A center for research-based innovation with the goal of preparing several sectors for the coming climate changes. Among these sectors is the agricultural sector, and Graminor participates […]
Timothy is the most widely grown forage grass in Norway, and also the most important species in Graminor’s forage-grass breeding programme. It has good feed quality and palatability. Sales of timothy seed in Norway exceeded 1000 tons for the first […]
Det er nå tid for å planlegge kornsesongen 2024🌾 Graminor jobber kontinuerlig med å utvikle og tilby nye, bedre sorter, tilpasset norske og nordiske vekstforhold.
Gå inn på vår sortsvelger for å få oversikt over de nyeste aktuelle sortene for kommende sesong. Link i bio @graminor_as
Det er nå tid for å planlegge kornsesongen 2024🌾 Graminor jobber kontinuerlig med å utvikle og tilby nye, bedre sorter, tilpasset norske og nordiske vekstforhold.
Gå inn på vår sortsvelger for å få oversikt over de nyeste aktuelle sortene for kommende sesong. Link i bio @graminor_as
I dag har vi invitert til Åpen potetdag hos oss på Bjørke forsøksgård!
Hvert år arrangerer vi Åpen potetdag hvor vi inviterer bransjen og samarbeidspartnere for faglig input, presentasjon av nye sorter og til å se på våre forsøksfelt🥔
Dette er en viktig arena for innspill fra potetdyrkere, potetrådgivere og andre i markedet, i forhold til hvilke sorter vi skal satse på videre i foredlingsarbeidet.
På denne måten kan vi i større grad møte morgendagens behov - for industrien, forbrukeren og den norske bonden🌱
I dag har vi invitert til Åpen potetdag hos oss på Bjørke forsøksgård!
Hvert år arrangerer vi Åpen potetdag hvor vi inviterer bransjen og samarbeidspartnere for faglig input, presentasjon av nye sorter og til å se på våre forsøksfelt🥔
Dette er en viktig arena for innspill fra potetdyrkere, potetrådgivere og andre i markedet, i forhold til hvilke sorter vi skal satse på videre i foredlingsarbeidet.
På denne måten kan vi i større grad møte morgendagens behov - for industrien, forbrukeren og den norske bonden🌱
Tross værutfordringer, mye nedbør og ellers våte forhold, benytter vi enhver anledning og oppholdsvær til å høste det som er modent🌾 Slik at vi får sikret materiale til videre foredlingsarbeid.
Tross værutfordringer, mye nedbør og ellers våte forhold, benytter vi enhver anledning og oppholdsvær til å høste det som er modent🌾 Slik at vi får sikret materiale til videre foredlingsarbeid.
Dette er grunnen til at feltene våre ser litt «rare» ut😉👇
Graminor utvikler nye sorter av korn, potet, engvekster, frukt og bær, ytterligere tilpasset norske og nordiske vekstforhold. For å gjøre dette er vi nødt til å teste materiale underveis i prosessen. Én ny sort er et resultat av mange år med kryssing, testing og utprøving, som gjøres på mindre og større områder.
Det som starter som en kryssing av to eksisterende sorter med agronomiske egenskaper vi ser etter; kan bli ett frø som blir én ny plante, før den igjen blir ti ulike planter, som deretter blir flere populasjoner og så videre. Dette kaller vi generasjoner og slik fortsetter det helt til vi potensielt sitter igjen med én helt ny sort.
Ved å så og dyrke generasjonene i rader, ruter eller større områder på jordet, har vi muligheten til å observere, notere og velge ut de plantene vi vil ha med oss videre i prosessen. Eller velge bort. Fordi det av én kryssing kan bli en hel haug med populasjoner og generasjoner, får vi nettopp disse «rutene» i felt – der populasjonene står side om side og man kan se forskjellene godt.
Slik ender vi til slutt opp med en helt ny sort du kan så, dyrke eller finne i butikkhyllene🌱
Dette er grunnen til at feltene våre ser litt «rare» ut😉👇
Graminor utvikler nye sorter av korn, potet, engvekster, frukt og bær, ytterligere tilpasset norske og nordiske vekstforhold. For å gjøre dette er vi nødt til å teste materiale underveis i prosessen. Én ny sort er et resultat av mange år med kryssing, testing og utprøving, som gjøres på mindre og større områder.
Det som starter som en kryssing av to eksisterende sorter med agronomiske egenskaper vi ser etter; kan bli ett frø som blir én ny plante, før den igjen blir ti ulike planter, som deretter blir flere populasjoner og så videre. Dette kaller vi generasjoner og slik fortsetter det helt til vi potensielt sitter igjen med én helt ny sort.
Ved å så og dyrke generasjonene i rader, ruter eller større områder på jordet, har vi muligheten til å observere, notere og velge ut de plantene vi vil ha med oss videre i prosessen. Eller velge bort. Fordi det av én kryssing kan bli en hel haug med populasjoner og generasjoner, får vi nettopp disse «rutene» i felt – der populasjonene står side om side og man kan se forskjellene godt.
Slik ender vi til slutt opp med en helt ny sort du kan så, dyrke eller finne i butikkhyllene🌱